Изработването на мартеници е ставало най-често вечерта срещу 1 март или рано сутринта преди изгрева на слънцето от жените в семействата. Най-често това били майките или бабите на децата. За изработване на мартеници в миналото е използвана предимно вълнена или памучна прежда и много рядко - коприна, лен и коноп. Цветовете най-често са бял и червен, но в Родопска област са се правели и многоцветни мартеници. В Софийско и Мелнишко цветовете на мартеници били червено и синьо.
В състава на българската традиционна мартеница се включват и други елементи като парички, железни халки, сух чесън, маниста, синци, дрянови клончета, черупки от охлюви, жълъди, лешници, орехи и други.
Вижте стихотворения за Баба Марта и пожелания за Баба Марта.
сряда, 15 февруари 2012 г.
Мартениците - съществена част в първомартенската обредност
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар